Study On Laminated Natural Rubber (Nr) Latex Based Films For Mould Cleaning Application - Sidek, Mufidah Md (2015)
Penggunaan lateks getah asli (GA) semakin meningkat kebelakangan ini menyebabkan peningkatan sisa lateks di tapak pelupusan. Ini adalah kerana sifat kompaun getah yang tidak stabil dan spesifikasi kualiti produk lateks yang ketat. Sisa buangan yang tidak digunakan dengan betul boleh menimbulkan masalah ekologi dan alam sekitar yang serius. Disebabkan masalah ini, satu percubaan telah dibuat untuk menghasilkan laminasi lateks GA dengan sisa lateks getah asli (SGA) untuk digunakan sebagai sebatian pembersih acuan menggantikan sebatian getah kering. Laminasi filem lateks disediakan dengan menyusun kepingan lateks GA (lapisan luar) dan kepingan lateks SGA (lapisan teras) secara berselang-seli. Lapisan luar mengandungi agen pencuci untuk tujuan pembersihan. Kesan jenis dan pembebanan agen pencuci yang berbeza telah dikaji. Filem lateks GA dengan agen pencuci monoethanolamine (MEA) mempunyai sifat mekanikal yang baik berbanding filem lateks GA dengan agen pencuci di-(3-aminopropyl) ether of diethylene glycol (DCA 221). Pembebanan optimum bagi agen pencuci MEA diperolehi pada 5 phr, peningkatan pembebanan MEA menyebabkan sifat mekanikal filem semakin menurun. Kesan perbezaan ketebalan lateks GA berlamina pada suhu pengacuanan yang berbeza terhadap sifat mekanikal juga dikaji. Filem berlamina dengan lapisan teras yang nipis memerlukan suhu pengacuanan yang rendah manakala filem berlamina dengan lapisan teras yang tebal memerlukan suhu pengacuanan yang tinggi untuk membentuk filem dengan sifat mekanikal yang baik. Lapisan teras memberikan filem lateks berlamina dengan sifat-sifat mekanikal yang lebih baik, tetapi nisbah lapisan teras yang berlebihan akan menyebabkan penurunan sifat-sifat tersebut. Keberkesanan pembersihan acuan, samada sebatian lateks GA atau lateks getah nitril (NBR) bergantung kepada kebolehaliran lapisan getah segar yang mempunyai agen pencuci. Keberkesanan pembersihan acuan filem berlamina lateks NBR lebih bagus berbanding filem berlamina lateks GA. Ini mungkin disebabkan kebolehaliran lateks NBR lebih baik daripada lateks GA dan lateks NBR mempunyai rintangan yang baik terhadap minyak berbanding lateks GA.