Synthesis And Property Studies Of Methacrylate Based Poly(Siloxane-Silsesquioxane) Resins - Loh , Tat Chuang (2016)
Polisiloksan kini telah digunakan sebagai kanta optik, pengkapsulan optoelektronik dan bahan elektronik dalam industri elektronik. HB LED (diod pemancar cahaya kecerahan tinggi) adalah lampu yang berpotensi untuk menggantikan mentol pijar, neon dan halogen. Untuk meningkatkan kecekapan HB LED ini, bahan berasaskan polisiloksan untuk pengkapsulan atau kanta LED memerlukan reka bentuk optik yang baik, pelesapan haba yang baik, indek biasan yang tinggi untuk kecekapan pengekstrakan cahaya dan pemancaran cahaya yang cemerlang, serta rintangan cahaya dan kekerasan yang tinggi untuk melindungi LED daripada tekanan mekanikal. Resin silikone yang biasanya digunakan dalam pengkapsulan LED atau pembungkusan hanya mempunyai indeks biasan 1.40-1.54, kekerasan dan kestabilan terma yang rendah. Dalam kajian ini, bahan hibrid metakrilat poli(silsesquiosan-siloksan) (PSSQ) yang mempunyai kestabilan haba dan indeks biasan yang tinggi (>1.55) telah dihasilkan dan dicadangkan sebagai bahan yang berpotensi untuk pengkapsulan LED dan pembungkusan elektronik. Resin PSSQ yang berasaskan metakrilat mengandungi kandungan trisilanolfenil-POSS yang berbeza telah disintesis melalui tindak balas pemeluwapan, diikuti oleh fabrikasi bahan hibrid PSSQ ini melalui tindak balas penambahan. Struktur kimia, berat molekul, sifat optik dan sifat haba bahan hybrid PSSQ tersebut telah diuji oleh Spektroskopi Fourier Transformasi Inframerah (FTIR), 1H-Nuklear Resonans Magnetik (NMR), 29Si-Nuklear Resonans Magnetik (NMR), Kromatografi Permeasi Gel (GPC), Refraktometer Abbe, Spektrofotometer UV/VIS, Durometer, Kalorimeter Pengimbasan Pembezaan (DSC), Analisis Termomekanis (TMA) dan Analisis Termogravimetri (TGA). Spektrum FTIR menunjukkan bahawa resin PSSQ yang disintesis mempunyai tahap pemeluwapan yang tinggi. Bahan hibrid PSSQ yang dihasilkan telah menunjukkan kejelasan optik yang tinggi, dengan pemancaran cahaya lebih daripada 95% dalam linkungan gelombang cahaya 400-1000nm. Kandungan POSS bahan hybrid PSSQ yang tinggi memberi kekerasan yang tingi dan indek biasan yang tinggi. Begitu juga, bahan hibrid PSSQ diperkukuh dengan kandungan POSS yang tinggi menunjukkan kestabilan terma yang baik pada ujian penuaan suhu tinggi, suhu penguraian yang tinggi , serta Tg lebih tinggi.