Statistical Analysis Of Polymer-Based Gel For Water Shut-Off Treatment In Oilfield Application - Sobri, Nursyuhaida Mohamad (2016)
Air yang dihasilkan di telaga minyak akan mengurangkan pengeluaran minyak dan gas dan ia merupakan sisa terbesar di dalam industri minyak dan gas. Untuk mengurangkan pengeluaran air yang tidak diingini, rawatan kimia menggunakan polimer adalah fokus dalam kajian ini. Biopolimer gam xanthan dan bahan sambungan silang, kromium (III) asetat digunakan dalam kerja-kerja penyelidikan ini. Penambahan bahan tambah polimer seperti gam guar (GG), Hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) dan polyvinyl pyrrolidone (PVP) juga digunakan dalam kajian ini. Salah satu teknik statistik yang digunakan adalah kaedah permukaan respons (RSM), penggunaan Rekabentuk Eksperimen (DOE). Masa sasaran untuk pengegelan fasa gel mengalir adalah antara 180 minit hingga 240 minit dan masa yang pengegelan fasa gel menjadi pepejal adalah antara 1000 minit hingga 1440 minit. Larutan xanthan-kromium (XC) menjadi gel mengalir pada 180 minit dan gel pepejal pada 1265 minit. Untuk larutan XCG dan XCH, gel mengalir berlaku pada masa 240 minit dan larutan XCP pada 235 minit. Masa gel pepejal bagi larutan XCG, XCH, dan XCP masing-masing berlaku pada 1015 minit, 1440 minit dan 1410 minit. XCP mempunyai rintangan yang lebih baik terhadap larutan air garam dimana perubahan dapat dilihat selepas 80 hari. Sementara itu, larutan XC berubah apabila bertemu dengan air laut sintetik selepas 75 hari. Kajian percirian terhadap larutan menujukkan kelikatan berkurangan apabila suhu bertambah, manakala kelikatan semingkat apabila masa berlalu.