Blur Detection Technique For Thumbnail Image Generation - Koik , Boon Tatt (2015)
Imej lakaran kenit digunakan dengan secara meluas dalam peranti elektronik untuk membantu pengguna dalam mengimbas imej asal yang mempunyai resolusi tinggi. Oleh itu, adalah penting untuk mempersembahkan imej lakaran kenit bersepadanan dengan imej asal. Imej kabur tidak harus kelihatan jelas dalam bentuk imej lakaran kenit, kerana keadaan ini mungkin mengelirukan analisis persepsi pengguna. Tujuan utama penyelidikan ini adalah untuk membangunkan satu algoritma pensampelan untuk menghasilkan imej lakaran kenit yang memasukkan maklumat kekaburan. Kaedah yang dicadangkan melibatkan tiga peringkat iaitu proses awalan, pengesanan kabur dan akhir sekali pensampelan menurun imej. Untuk proses awal, terbitan Sobel tertib pertama, magnitud kecerunan dan orientasi kecerunan adalah ditentukan. Dalam peringkat pengesanan kabur, maksimum tempatan, minimum tempatan dan orientasi kecerunan digunakan untuk mengira lebar pinggir. Imej lakaran kenit dengan maklumat kabur dihasilkan dengan menggunakan peta lebar pinggir purata sebagai pemberat yang mengintegrasikan maklumat kabur. Kaedah yang dicadangkan itu telah ditanda aras dengan menggunakan lima kaedah penghasilan imej lakaran kenit yang lain. Penilaian dilakukan melalui kaji selidik daripada 51 sukarelawan, dan juga berdasarkan pemeriksaan secara penglihatan. Keputusan menunjukkan bahawa kaedah yang dicadangkan mempunyai potensi yang tinggi untuk digunakan sebagai salah satu pilihan penghasilan imej lakaran kenit untuk mempamerkan gambar.