Development Of Position Feedback Sensor Based On Vision Using Neural Network - Yunos, Yushazaziah Mohd (2009)

(untitled)
Pengukuran untuk kedudukan lurus adalah asas dalam pelbagai proses industri terutamanya sebagai penderia suapbalik kedudukan. Enkoder optik adalah antara penderia kedudukan yang banyak digunakan. Bagaimanapun, beberapa kekurangan didapati dalam penggunaannya. Kerja yang dicadangkan ini mengambil pendekatan dengan membina penderia kedudukan menggunakan pengelasan imej. Imej telah dikelaskan menggunakan rangkaian neural.