Pengoptimuman, Penulenan Dan Pencirian Enzim Mannanase Daripada Aspergillus Niger Usm F4 Melalui Pemfermentasian Substrat Pepejal (Ssf) Dengan Menggunakan Isirong Kelapa Sawit Sebagai Substrat. - Rashid, Syarifah Ab (2009)

(untitled)
Daripada 9 pencilan kulat yang disaring, didapati pencilan USM F4 mampu menghasilkan aktiviti mannanase yang lebih tinggi berbanding dengan 8 pencilan lain. Pengecaman melalui morfologi dan mikroskopik menunjukkan kulat tersebut mempunyai ciri-ciri Aspergillus niger. Penghasilan mannanase oleh A. niger USM F4 dioptimumkan berdasarkan keadaan pengkulturan dan medium pemfermentasian dalam dua sistem utama; sistem kelalang goncangan dan dulang.