Fuzzy Model-Reference Adaptive Control Method For An Underwater Robotic Manipulator - Suboh, Surina Mat (2010)

(untitled)
Pengendali robotik dalam air (URM) adalah berbeza jika dibandingkan dengan pengendali robotik biasa atau yg berada di permukaan. Dinamiknya mempunyai ketidakpastian yang besar bergantung kepada daya apungan, daya yang dihasilkan oleh jisim tambahan/momen luas kedua dan daya geseran. Tambahan lagi, ia juga dipengaruhi oleh gangguan luaran yang penting seperti arus dan ombak.