Catalytic Hydrogenation Of Co2 Over Cuznosba-15 Catalysts For Production Of Methanol - Asri, Sahrizul Aman (2016)
Isu-isu pemanasan global telah menjadi kebimbangan utama di seluruh dunia. Punca utama pemanasan global adalah disebabkan oleh jumlah gas rumah hijau yang semakin meningkat di atmosfera terutamanya gas karbon dioksida (CO2). Penghasilan metanol dari CO2 dianggap sebagai alternatif kepada kaedah pemencilan CO2 secara geologi dan lautan yang mahal. Pemangkin Cu/ZnO dilaporkan menjadi aktif untuk pengeluaran metanol dari penghidrogenan CO2. Untuk kajian ini, objektif utama adalah untuk menghasilkan mangkin Cu/ZnO/SBA-15 beraktiviti tinggi untuk penghidrogenan CO2 bagi penghasilan metanol. SBA-15 telah disintesis menggunakan kaedah konvensional tanpa melalui langkah hidroterma dan logam Cu/ZnO telah dimuatkan pada sokongan menggunakan kaedah pemendapan bersama. Pencirian telah dijalankan ke atas SBA-15 dan pemangkin disintesis Cu / ZnO / SBA-15. SBA-15 yang disediakan mempunyai morfologi seperti serat dengan luas permukaan BET, luas liang micro, luas liang meso dan isipadu liang 716,98 m2/g, 188,32 m2/g, 528 m2/g dan 0.70 cm3/g. Cu/ZnO/SBA-15 dengan pada nisbah Cu: ZnO: SBA-15 3: 4: 6 (23.1% berat Cu) telah dipilih sebagai pemangkin terbaik untuk kajian ini dan digunakan untuk kajian proses. Keadaan reaksi terbaik adalah pada jumlah halaju gas setiap jam (GHSV) 3600 h-1, suhu 543 K dan tekanan 5.0 MPa dengan penukaran CO2 pada 22% dengan hasil metanol 17.0%. Tenaga pengaktifan bagi pengeluaran metanol dari penghidrogenan CO2 telah ditentukan daripada Arrhenius plot dan tenaga pengaktifan yang dianggarkan adalah 43 kJ / mol.