Evaluation And Processing Of Andalusite Mineral From Terengganu, Malaysia - Seng , Sophea (2015)
Dalam penyelidikan ini sampel daripada dua kawasan iaitu Sungai Cerul dan Kemasik, Terengganu telah dikaji. Mineral andalusit dalam bentuk kristal jelas dapat dilihat dalam julat saiz 2 cm to 5 cm tertanam atau tersimen bersama filit dalam sampel yang diperolehi dari Sungai Cerul. Manakala kehadiran mineral andalusit sukar untuk dilihat dalam sampel yang diperolehi dari Kemasik. Gred mineral andalusit dalam sampel Sungai Cerul menunjukkan ia mengandungi lebih kurang 49.13% Al2SiO5 manakala analisa ke atas gred kristal andalusit mendapati ia mengandungi sehingga 73.35 % Al2SiO5. Disebabkan peratusan andalusit yang tinggi, deposit ini mempunyai potensi untuk dieksploitasi. Sampel yang diperoleh dari Kemasik terjadi dalam persekitaran geologi yang sama dengan sampel dari Sungai Cerul namun andalusit tersebar di dalam filit sebagai batuan perumah. Walau bagaimanapun, kejadian mineral andalusit di Kemasik telah terjejas oleh luluhawa yang tinggi serta perubahan sekeliling. Sampel dari Kemasik, tiada bentuk kristal andalusit yang tertentu terdapat di dalam batuan perumah dan gred Al2SiO5 yang terkandung adalah kira-kira 40.81 %. Di samping itu, ciri-ciri fizikal andalusit yang secara perbandinganya sukar untuk diproses secara fizikal maka mendapan ini dikategorikan sebagai tidak berpotensi buat masa ini. Eksperimen pengisaran yang dilakukan, menggunakan sampel andalusit dari Sungai Cerul, menunjukkan bahawa kelajuan putaran rod yang optimum bagi membebaskan mineral andalusit dari batuan perumah adalah pada kelajuan 20 putaran per minit (rpm) selama 40 minit. Pembebasan dan pemisahan andalusit dari batuan perumah berjaya meningkatkan gred andalusit sekitar 13.14% Al2SiO5. Dengan rawatan gelombang mikro, pembebasan telah bertambah baik dan meningkat sehingga 17.44 % Al2SiO5. Selain peningkatan gred andalusit, masa pengisaran juga berkurangan dari 40 minit ke 15 minit dengan peningkatan pembebasan daripada 60% kepada 70%. Di samping itu, rawatan gelombang mikro dengan suhu yang rendah dalam keadaan basah menunjukkan hasil yang baik bagi pemecahan antara muka.