Investigation On Performance Of Oil Palm Trunk As A Laminated Veneer Lumber Using Various Thermoset Adhesives - Salim, Nurjannah (2009)

(untitled)
Eksperimental bod terlaminasi atau “laminated veneer lumber” (LVL) dihasilkan menggunakan perekat urea formaldehid, fenol formaldehid, urea formaldehid dan fenol-resorcinal formaldehid. Ujian fizikal, kekuatan ricihan, sudut sentuhan, ujian ‘soil burial’, dan kelembapan relatif telah dijalankan. Berdasarkan keputusan ujian, didapati ketumpatan bod terlaminasi kelapa sawit lebih tinggi daripada ketumpatan batang kelapa sawit.