Pemprofilan Pertuturan Bahasa Melayu Kanak-Kanak Autistik - Mat Rabi, Norfishah (2009)

(untitled)
Masalah pertuturan kanak-kanak autistik mempunyai kaitan dengan sifat lazim autisme dalam konteks kesukaran berkomunikasi, berinteraksi sosial, dan tingkah laku. Sifat lazim autisme dapat mempengaruhi kebolehan pertuturan kanak-kanak autistik dalam proses pembelajaran di dalam bilik darjah. Bagi memprofilkan pertuturan bahasa Melayu kanak-kanak autistik dalam konteks pembelajaran, kajian kes kualitatif ini dijalankan selama sepuluh minggu melibatkan enam subjek yang berusia antara tujuh hingga lapan tahun.