A Human Community-Based Genetic Algorithm Model (HCBGA) - Al-Madi, Nagham Azmi Qasim (2009)

(untitled)
Sebagai satu model gelintaran, Algoritma Genetik (GA), telah membuktikan kejayaannya dalam banyak apikasi. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidik menyatakan bahawa GA mempunyai “convergence” yang perlahan. Keperlahanan ini berpunca daripada kerawakan dalam kebanyakan operasinya. Oleh itu, ramai penyelidik terkini telah menggunakan populasi berstruktur dalam GA untuk mengurangkan kerawakan seperti model algoritma genetik pulau (IGA), model algoritma genetik bersel (CGA) dan model lain.