Disiplin Al-Qur’an Dan Hubungannya Dengan Tradisi Intelektual Andalusia - Ali, Mohd Zamrus Mohd (2009)

(untitled)
Islam merupakan agama yang memberi fokus kepada tuntutan ilmu pengetahuan melalui disiplin al-Qur'an. Ayat al-Qur'an pertama yang diwahyukan kepada RasUlullah ·;i telah menekankan kepentingan ilmu dan keperluan penyelidikan. Ayat ini juga telah membawa kepada satu reformasi ketamadunan manusia yang bermula antaranya dari negara Islam Andalusia. Masyarakat Muslim di Andalusia telah melakarkan episod kegemilangan dalam sejarah intelektual benua Eropah selama 8 abad.