Synthesis And Evaluation Of Cross-Linked Disulphide Containing Polymers For Colonic Drug Delivery - Lim , Vuanghao (2009)
Kolon telah dilaporkan sebagai tapak sasaran yang sesuai bagi penyerapan sistemik protein dan peptida terapeutik drug kerana aktiviti peptidase yang lebih rendah, meghampiri pH neutral dan keadaan ‘perbalahan’ yang kurang jika dibandingkan dengan kawasan lain daripada saluran pencernaan. Bentuk dosaj yang diformulasikan mesti melalui saluran pencernaan bahagian atas dalam bentuk utuh sebelum penghantaran drug kepada kolon. Penggunaan polimer disulfida sebagai satu penghantaran responsif bakteria merupakan salah satu strategi untuk menyasarkan drug kepada kolon bagi melepaskan drug secara khusus dalam kolon.