Performance Of Urban Stormwater Drainage System Through Dry Detention Pond (Case Study: Kota Damansara, Selangor) - Liew , Yuk San (2009)

(untitled)
Lantaran daripada pembangunan yang pesat, banjir kian menjadi. Senario ini semakin meruncing akibat sistem saliran yang tidak sesuai di kawasan perumahan. Sekiranya keadaan ini dibiarkan berlanjutan, besar kemungkinan ia akan membawa risiko banjir yang lebih serius dan lebih kerosakan harta serta kehilangan nyawa. Sejak pelaksanaan Manual Saliran Mesra Alam (MSMA) pada 2001 oleh Jabatan Pengairan dan Saliran, langkah-langkah pengurusan yang baik melalui pembinaan kolam takungan adalah digalakkan. Selepas 8 tahun pelaksanaannya, kajian untuk mempertimbangkan semula keperluan pembinaan kolam takungan dengan menilai keberkesanan kolam takungan dari segi kuantiti melalui kaedah numerikal adalah amat diperlukan.