Prevalent Tender Preparation Practices For Building Conservation Works - Lee , Qin Yin (2009)
Projek pemuliharaan bangunan kian bertambah setelah bandar George Town dan Melaka berjaya diiktirafkan sebagai tapak warisan dunia. Banyak peluang telah diperolehi oleh pakar-pakar dalam sektor pembinaan termasuk jurukur bahan (JUB) untuk melibatkan diri dalam bidang yang jarang diterokai pada masa dahulu ini. Walau bagaimanapun, industri berpendapat bahawa JUB sering mengaplikasikan kepakaran yang dipraktikkan dalam projek pembinaan baru terhadap projek pemuliharaan bangunan dengan semata-matanya.