Quality Management In Oman’s Construction Industry - Al-Bulushi, Khalid Ali Sulaiman (2009)

(untitled)
Proses Pengurusan Kualiti Total (TQM) boleh dianggapkan sebagai satu sistem yang terkini dalam bidang kualiti, selepas pemeriksaan kualiti, kawalan kualiti, pemastian kualiti dan sistem pengurusan kualiti ISO 9000 dalam sektor binaan. Dewasa ini, kebanyakan organisasi di dunia menggunakan TQM dengan hasrat untuk menilai dan meningkatkan kualiti. Objektif kajian ini adalah: i) untuk menilai pelaksanaan terkini TQM di kalangan firma binaan di Oman, ii) untuk menilai halangan-halangan yang dihadapi oleh firma binaan binaan bagi melaksanakan prinsip-prinsip TQM, iii) untuk mengenalpasti faktor kualiti yang kritikal yang memberi kesan kepada pelaksanaan prinsip-prinsip TQM secara berkesan serta memberi kesan kepada produktiviti di tapak bina;