Utilization Of Palm Oil-Based By-Products And Waste As Feedstock For Polyhydroxyalkanoate Biosynthesis - Kek , Yik Kang (2009)

(untitled)
Penggunaan produk sampingan dan bahan buangan yang berasaskan minyak kelapa sawit adalah bertujuan untuk mengurangkan kos keseluruhan penghasilan polihidroksialkanoat (PHA). Dalam kajian ini, produk sampingan dari proses penulenan minyak kelapa sawit seperti minyak asid kelapa sawit (PAO), minyak asid isirong kelapa sawit (PKAO) dan distilat asid lemak kelapa sawit (PFAD) serta minyak masak terpakai (UCO) telah dinilai sebagai sumber karbon untuk penghasilan poli(3- hidroksibutirat) [P(3HB)] dan poli(3-hidroksibutirat-co-3-hidroksiheksanoat) [P(3HBco- 3HHx)] dengan menggunakan bakteria Cupriavidus necator H16 dan transformannya.