The Effect Of Deforestation On Catchment Response In The Tropical Climate Region: Case Study For Sungai Padas Catchment - Joseph , Dinor (2009)

(untitled)
Aktiviti perhutanan merupakan salah satu faktor penyebab kepada kemusnahan sistem sungai dan sistem ekologi dalam suatu kawasan tadahan. Aktiviti perhutanan telah menyebabkan beberapa bahagian di kawasan tadahan Sungai Padas mengalami perubahan tumbuhan tutup bumi, misalnya di kawasan Tambunan, Sook dan Sipitang. Kajian ini dijalankan untuk menganggar hidrograf aliran langsung Sungai Padas, yang disebabkan oleh perubahan guna tanah yang berpunca daripada aktiviti penebangan hutan menggunakan pemodelan hidrologi iaitu HEC-HMS (versi 2.2.2) berdasarkan senario perbandingan guna tanah sebelum dan selepas penebangan hutan di kawasan tersebut.