Development Of A Competency Appraisal Model Based On Intrinsic Personal Traits For Maintenance Workers - Razak, Izatul Hamimi Abdul (2009)

(untitled)
Peranan penyelenggaraan dalam industri pembuatan moden kini semakin penting apabila organisasi-organisasi menganggap penyelenggaraan sebagai elemen penjana keuntungan sesebuah perniagaan. Memandangkan manusia memainkan peranan penting dalam keseluruhan operasi penyenggaraan, bidang kajian ini telah menerima banyak penekanan. ‘Kecekapan individu’; termasuklah kemahiran teknikal, pengetahuan, dan sikap seseorang kakitangan penyelenggara, sering dianggap sebagai faktor penyumbang utama kepada kegagalan atau kejayaan operasi penyenggaraan bagi sesebuah organisasi. Oleh itu, prestasi yang mantap bagi setiap individu ini perlu diberi keutamaan and dipantau.