Awal Islam Di Aceh: Analisis Arkeologi Dan Sumbangannya Kepada Nusantara - Ibrahim, Husaini (2010)

(untitled)
Penyelidikan yang dijalankan ini bertujuan untuk mendapatkan jawapan yang pasti dari beberapa perbezaan yang muncul dalam kalangan para ahli penyelidik mengenai awal Islam di Aceh dan perkembangannya. Tujuan lain adalah membuktikan pengaruh dan sumbangan Aceh bagi pengembangan Islam di Nusantara.