Investigation Of Antifungal Activity Of Difference Parts Of Cerbera Odollam And Effect Of Extracts On Some Properties Of Particleboards - Boon , Jia Geng (2009)

(untitled)
Kajian potensi ekstraktif daripada daun, buah, kayu, kulit, bunga and biji Pong Pong (Cerbera odollam) sebagai pengawet kayu dalam menentang kulat dan anai anai telah dijalankan. Penilaian sifat anti kulat ekstraktif pada tahap awal yang diekstrak dengan heksana, etil asetat, etanol dan metanol telah dikaji melalui kaedah anti kulat kertas turas. Kandungan bahan kimia terkandung dalam ekstrak yang aktif semasa anti kulat telah dianalisis melalui komatografi gas spektrometer jisim. Kadar kematian anai anai terhadap ekstraktif yang diekstrak dengan metanol telah dinilaikan. Kesan ekstraktif terhadap kayu padu getah termasuk pereputan disebabkan oleh kulat pereputan, anai anai dan kajian tanam dalam tanah telah dikaji. Kesan ekstraktif terhadap papan serpai termasuk pereputan disebabkan oleh kulat, pengembangan ketebalan, kekuatan ikatan dalaman dan pembebasan formadehid papan serpai, pereputan disebabkan oleh anai anai dan kajian tanam dalam tanah telah dikaji.