Identiti Latar Langit Bandar George Town, Pulau Pinang, Malaysia - Bahaluddin, Azrul (2009)

(untitled)
Penyelidikan tentang identiti latar langit sesebuah bandar memerlukan pemahaman terperinci terhadap setiap aspek pembentukannya kerana elemen fizikal tersebut penting dalam proses interpretasi identiti latar langit sesebuah bandar. Oleh itu, pemilihan Bandar George Town untuk mengenalpasti identiti latar langitnya adalah satu pilihan yang tepat kerana ia terbentuk daripada kombinasi elemen semulajadi dan buatan manusia yang memiliki pelbagai kepentingan estatika, budaya dan sejarah.