Public Transportation Modelling To Determine The Performance Of Bus Services: Case Study Of Penang Island - Bagheri, Younes (2010)
Tesis ini membincangkan analisis ke atas permodelan pengangkutan awam untuk menentukan prestasi perkhidmatan bas awam di Pulau Pinang dengan menggunakan perisian EMME/3. Sejumlah 14 senario telah dikenalpasti untuk mengkaji kesan ke atas perbezaan masa (i.e. pagi, tengahari dan petang untuk hari-hari bekerja serta hujung minggu) dan perbezaan jarak kepala (yang diperhatikan dan yang dijadualkan) untuk bas-bas Rapid dan juga untuk sistem kombinasi bas (Bas Rapid dan bas-bas lain). Pengumpulan data bagi tujuan kajian ini adalah koordinat stesen-stesen bas, pemilihan zon, matriks asalan-destinasi, tempoh berhenti, tempoh menunggu, tempoh perjalanan, jarak kepala, kelajuan bas dan isipadu penumpang.