Evaluation Of The Reproductive And Developmental Toxicities Of The Aqueous Extract Of Labisia Pumila Var. Alata In Female Rats - Fuad, Wan Ezumi Binti Mohd Puad @ Mohd (2009)
Labisia pumila var. alata (LPA) atau Kacip Fatimah disenaraikan sebagai salah satu spesis utama oleh kerajaan Malaysia untuk dijalankan kajian saintifik pelbagai disiplin ke arah pembangunan ubatan herba tempatan berasaskan bukti saintifik. Kajian yang dihuraikan di dalam tesis ini adalah sebahagian daripada kajian pra klinikal ke atas LPA untuk menilai profil keselamatannya. Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan potensi kesan sediaan komersial ekstrak air LPA ke atas ketoksikan reproduktif dan pertumbuhan pada tikus betina Sprague Dawley.