Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam - Kamal, Syazni Zainul (2009)

(untitled)
Bulu ayam yang mengandungi 90% keratin merupakan bahan buangan industri ternakan yang dihasilkan dalam kuantiti yang besar setiap tahun. Oleh itu, penyelidikan ini dirangka bagi menghasilkan enzim keratinase yang berupaya menghidrolisis keratin bulu ayam kepada protein serta asid amino yang berpotensi digunakan di dalam makanan ternakan. Pencilan yang digunakan dalam penghasilan enzim keratinase dicamkan sebagai Microsporum gypseum. Pencilan ini telah dipencilkan melalui kaedah pengumpanan substrat keratin dari sampel tanah kawasan kandang kuda di Georgetown, Pulau Pinang. Microsporum gypseum S(F)23 menghasilkan enzim keratinase secara ekstrasel dan mencapai aktiviti maksimum selepas 6 hari pengkulturan di dalam medium asas keratin.