Nonlinear Autoregressive With Exogenous Input Model Based Control Strategy For Batch Esterification Reactor - Zulkeflee, Asyura Binti (2009)
Reaktor pengesteran kelompok kerap digunakan di dalam industri pemakanan dan farmasi. Kebiasaannya, pengesteran kelompok adalah proses yang kompleks kerana ia melibatkan kelakuan dinamik yang tak lelurus. Ini adalah disebabkan faktor pencirian kinetik dan proses yang tidak stabil. Oleh kerana itu, pemodelan dan kawalan reaktor pengesteran menjadi sukar dan penggunaan strategi kawalan termaju boleh menghasilkan prestasi kawalan yang lebih baik. Di antara semua strategi kawalan termaju, teknik kawalan berdasarkan model lebih banyak mendapat perhatian sepanjang dekad yang lalu. Sehubungan dengan itu, dalam kajian ini, kawalan berdasarkan model auto mundur tak lelurus dengan masukan luar (NARX-MBC) telah dibina bagi mengawal suhu reaktor pengesteran kelompok. Pembangunan strategi kawalan NARX-MBC dibahagikan kepada tiga bahagian penting iaitu proses, model dalaman dan pengawal.