Investigation Of Water Flow Over Contracted Rectangular Flat-Crested Slit Weir In Open Channel - Jaafar , Rosley (2009)
Empang limpah adalah struktur hidraulik yang tertua dan mudah pembinaannya telah digunakan ke atas saluran terbuka sejak dahulu oleh para jurutera untuk tujuan pengukuran aliran, lesapan tenaga, lencongan aliran, pengaturan kedalaman aliran, saluran banjir dan lain-lain lagi. Terdapat banyak persamaan kadar alir untuk empang limpah bersegiempat tepat puncak tajam pada paras tinggi empang limpah, turus empang limpah dan kadar alir air yang berbagai saiz tetapi sebaliknya bagi empang limpah bersegiempat tepat terkecut lekah puncak rata. Dalam kajian ini, konsep empang limpah lekah diperluaskan ke atas empang limpah bersegiempat tepat terkecut lekah puncak rata yang diuji untuk mengukur kadar alir yang rendah pada paras ketinggian empang limpah yang berlainan.