Best Business Practices And Performance Of Ceramics Firms In Thailand: The Moderating Role Of Business Strategy - Seedee, Rattana (2009)
Industri seramik memainkan peranan penting dalam ekonomi dan sektor industri Negara Thai. Ia merangkumi aktiviti pembuatan, pekerjaan, dan eksport. Banyak firma perniagaan menggunapakai amalan yang terbaik untuk meningkatkan prestasi firma, tetapi kejayaannya bercampur-baur. Selain itu, hasil kajian terdahulu tentang perkaitan di antara amalan dan prestasi perniagaan yang terbaik tidak memberikan sebarang kesimpulan yang jitu. Dalam usaha menggalakkan industri seramik Thai, penyelidikan ini cuba mengkaji setakat manakah amalan ini diamalkan dan setakat mana sumbangannya terhadap prestasi industri seramik. Keduanya, penyelidikan ini juga mengkaji sama ada pilihan strategi perniagaan yang dipilih menyederhanakan hubungan di antara amalan dan prestasi perniagaan.