High Performance Lumped Component Wilkinson Power Combiner Distributed Amplifier Design - Sangaran, Pragash (2009)
Perkembangan penguat kuasa jalur lebar adalah penting untuk teknologi radio pada masa depan. Penguat kuasa jalur lebar konvensional mempunyai produk gandaan-lebar jalur lebar yang terbatas berdasarkan transistor yang digunakan. Penguat teragih mampu menangani masalah ini melalui gabungan kuasa output daripada pelbagai transistor. Walau bagaimanapun, penguat kuasa jalur lebar konvensional juga mempunyai jalur lebar yang terbatas. Tambahan peranti yang melebihi jumlah optimum akan meningkatkan get dan mengecilkan ‘drain line’, dan seterusnya akan mengurangkan prestasi kuasa.