Model Development Of Single Unit Machine Capacity Measure For Production Planning And Control - Ong, Yung Chieh (2009)

(untitled)
Perancangan dan Kawalan Pengeluaran (PPC) adalah berkaitan dengan perancangan dan kawalan seluruh aspek pengeluaran termasuk mengurus bahan-bahan, menjadualkan mesin-mesin dan tenaga pekerja, dan menyelaras pembekal-pembekal dan pelanggan-pelanggan utama. Pihak pengurusan mempunyai tanggungjawab yang asas dalam mewujudkan keupayaan memenuhi permintaan semasa dan masa akan datang. Ciri-ciri penting bagi PPC adalah berhubung kait dalam menentukan takat kapasiti jangka masa pendek dan sederhana secara aggregat. Penyelidikan ini menumpu kepada pembangunan satu Model Kapasiti Mesin untuk mengukur kapasiti sesebuah mesin.