Comparison Study On Isolation Procedures Of Bioactive Compounds From Pyroligneous Acid Of Rhizophora Apiculata - Kamaruddin, Nur Hajjar (2008)

(untitled)
Asid piroligneous (PA) yang merupakan cecair yang terhasil daripada kondensasi wap dan gas yang terbebas semasa pembuatan arang kayu di kilang arang di Kuala Sepetang, Perak telah digunakan dalam kajian ini. Asid piroligneous ini dipekatkan dengan menggunakan alat pemeruap berputar pada 80°C kepada satu per sepuluh (1/10) isipadu asalnya memberikan cecair asid piroligneous pekat (CPA). Ujian awal aktiviti antimikrobial menunjukkan PA dan CPA mempunyai ciri-ciri antimikrob terhadap 14 spesies mikroorganisma yang diuji iaitu 10 spesies bakteria, 2 spesies yis dan 2 spesies kulat.