Construction Of Vectors For The Overexpression Of Recombinant Human Growth Hormone In Bacillus Megaterium - Rashid, Norhashima Abd. (2009)

(untitled)
Bagi mengekspreskan gen hGH di dalam Bacillus megaterium, 3 konstrak telah direka. Konstrak-konstrak ini dinamakan sebagai Construct 1 (M7hGH), Construct 2 (R2L4sphGH) dan Construct 3 (spBsubhGH). Construct 1 direka dengan memasukkan gen pengawalatur (kodon penamat, tapak perlekatan ribosom, jujukan TAACA dan kodon pemula) yang akan diekspreskan di dalam sel. Manakala Construct 2 telah dicipta untuk diekpreskan di luar sel yang mana mengandungi isyarat peptida daripada Bacillus brevis dan gen.