The Development And Application Of Evolutionary Computation-Based Layered Encoding Cascade Optimization Model - Neoh, Siew Chin (2010)

(untitled)
Thesis ini mempersembahkan satu model umum pengoptimuman berlapisan berdasarkan perkomputeran evolusi yang dapat menyelesaikan pelbagai masalah pengoptimuman berkaitan pelbagai keputusan, pelbagai resolusi, interaktif, hibrid dan pelbagai objektif telah dipersembahkan. Dalam model yang dicadangkan, tumpuan diberi kepada algoritma genetik (GA) dan pengoptimuman partikel (PSO) dalam mekanisma pencarian evolusi.