Design And Development Of An Indoor Real-Time Locating System - Elhefnawy, Mohamed Mohamed Mohamed (2010)
Beberapa teknologi lokasi telah dibangunkan dan secara komersialnya telah digunakan secara berkesan termasuklah Sistem Kedudukan Sejagat (Global Positioning System, GPS) dan sistem khidmat 911 tertingkat wayarles (E-911). Namun demikian, teknologi ini digunakan khusus untuk aplikasi luar dan tidak begitu berkesan jika digunakan di dalam bangunan atau di kawasan Bandar yang padat. Kebanyakan sistem lokasi dalaman komersial yang ada agak lemah prestasinya kerana wujudnya hinggar, gangguan, hilang laluan, pengutuban yang tidak sepadan, pantulan pengutuban dan kesan fenomena pelbagai laluan dalam saluran wayarles. Oleh itu, suatu sistem lokasi yang mempunyai prestasi yang baik untuk persekitaran yang tertutup amat diperlukan.