Feldspar Reinforced Polypropylene Composites: The Effect Of Compatibilizers, Silane Coupling Agent And Multi-Walled Carbon Nanotube On Mechanical, Thermal And Morphological Properties - Nainar, Mohamed Ansari Mohamed (2009)
Di dalam kajian ini, felspar telah dipilih sebagai bahan pengisi untuk pelbagai pembebanan pengisi iaitu 10 wt%, 20 wt%, 30 wt%, dan 40 wt% feldspar terisi komposit polipropilena telah disediakan menggunakan teknik pencampuran leburan.. Seterusnya, kepingan komposit dihasilkan menggunakan penekan panas. Ujian tensil telah dilakukan menggunakan mesin pengujian Instron. Didapati kekuatan tensil dan % pemanjangan pada takat putus berkurang manakala modulus tensil dan kekerasan meningkat dengan peningkatan pembebanan pengisi.