Neural Controller Utilizing Genetic Algorithm Technique For Dynamic Systems - Ali, Marwan A (2009)
Kajian ini mengemukakan kaedah pembelajaran rangkaian neural (NN) pelbilang lapisan dengan menggunakan teknik algoritma genetik (GA). Teknik evolusionari berasakan GA ini dikaji dan digunakan untuk skima model rujukan kawalan suai (MRAC) bagi loji-loji yang berbeza.