Bioassay Guided Isolation Of Antitermite Compounds From The Bark Of Rhizophora Apiculata - Kong , Nein Hing (2009)
Serbuk kulit kayu Rhizophora apiculata pada mulanya diekstrak dengan petroleum eter (PE) dan metanol. Ekstrak metanol dalam bentuk larutan akueus telah diekstrak semula ke dalam pecahan kloroform (CE), etil asetat (EE) dan n-butanol (BE). Pengasingan berpandukan ujian makmal (ASTM D3345-74) telah dijalankan dengan mempertimbangkan kehilangan berat kayu minimum (LWL). Aktiviti anti anai-anainya (ATA) adalah EE>CE>PE>BE, LWLEE = 10.54% pada 500 ppm. Secara perbandingan, kawalan telah haus dimakan. Fraksi-fraksi EE menunjukkan ATA dalam turutan F2>F3>F1, LWLF2 = 5.53%. Analisis kimia dan spektroskopi menentukan asid fenolik adalah komponen aktif dalam EE. Fraksi F2 seterusnya diekstrak dengan kaedah asid-bes (pH ~3) dan hasilnya dikromatografkan. Sifat-sifat kimia dan biologi tidak berubah selepas pemisahan dan ATAnya adalah F2AII>F2AIII>(F2R≈F2AI), LWLF2AII, F2AIII = 6.86, 9.12%.