Determination Of Biofouler Settlement On Different Types Of Substrates And Environment Conditions In Pulau Betong, Penang - Jantzen, Chai (2009)
Kajian penentuan pemendapan “biofoulers” ke atas jenis dan keadaan persekitaran yang berlainan telah dijalankan di Pulau Betong, Pulau Pinang. Sebanyak enam organisma “biofoulers” telah direkodkan iaitu teritip, cacing tiub, benih tiram, bryozoa, siput dan landak laut. Pemendapan biojisim “biofoulers” yang tertinggi direkodkan di atas cengkerang tiram pada kedalaman 0.5 m dan 1.0 m di kedua-dua kawasan terteduh dan tidak terteduh. Kekeruhan air dan suhu didapati telah memberi kesan kepada pemendapan “biofoulers” di atas cengkerang tiram.