Supercritical Ethanol Technology For The Production Of Biodiesel From Palm Oil And Jatropha Oil - Gui, Meei Mei (2009)
Minyak kelapa sawit; yang terdapat di seluruh Malaysia, merupakan sumber minyak yang berpotensi untuk penghasilan biodiesel di kawasan ini. Sementara itu, minyak jarak, juga dipercayai adalah sumber minyak yang berpotensi disebabkan kesesuaiannya untuk keadaan cuaca di Malaysia. Oleh itu, penghasilan biodiesel daripada minyak kelapa sawit and minyak jarak telah dikaji dalam projek ini dengan menggunakan teknologi genting lampau etanol tanpa penggunaan mangkin. Pada mulanya, pencirian minyak kelapa sawit dan minyak jarak telah dikaji untuk ciri-ciri fizikal, kimia dan therma.