Usage Of Dental General Anesthesia And Assessment Of Fear Among Special Needs And Non-Special Needs Children In Kota Bharu, Kelantan - Al-Hidabi, Fatima Dawood (2009)

(untitled)
Pengenalan: Anestesia Umum Pergigian (AUP) diguna dengan meluas untuk memudahkan rawatan pergigian agar selamat dan berkesan untuk pesakit yang mempunyai masalah fizikal, mental dan berkompromi perubatan lagi takut dan tidak responsif kepada teknik ubahsuai tingkah laku. Kajian ini bertujuan menentukan jenis rawatan yang dilakukan di bawah AUP dan menilai tahap takut dalam kalangan subkjek. Kaedah: Satu kajian hirisan lintang retrospektif telah dijalankan ke atas 193 subjek sihat dan 193 subjek berkeupayaan khusus yang berumur kurang dari 18 tahun di dua pusat rujukan tertiari di Kota Bharu, Kelantan dari tahun 2001-2006 untuk mengenalpasti penggunaan AUP. Soalselidik Child Fear Survey Schedule-Dental Subscale (CFSS-DS) diguna untuk menerangkan perasaan takut. Keputusan: Purata umur subjek adalah 7.4 (4.11) tahun. Masalah perubatan dalam kalangan pesakit berkeupayaan khusus termasuk kardiovaskular, respiratori, syndrom, endokrin, perdarahan, anomali kraniofasial, neurologi, kerosakan pelbagai sistem badan, autisme, miopati, metabolik dan HIV.