Production And Utilization Of Porous Hollow Epoxy By Water-Based Method As An Advanced Filler - Lan, Du Ngoc Uy (2009)

(untitled)
Epoksi berliang geronggang (PHE) telah dihasilkan melalui kaedah berasaskan air dan digunakan sebagai pengisi di dalam polimer bagi meningkatkan “sifat-sifat bersama” pengisi dalam komposit. PHE telah dihasilkan dengan membenarkan ketidaklengkapan cantuman titisan kecil epoksi dalam emulsi, yang mana disediakan melalui penghomogenan campuran epoksi, poliamida dan kalsium karbonat dalam air. Partikel epoksi ini selepas dimatangkan adalah poros, berongga dan berbentuk seperti sfera. Lubang pada partikel epoksi boleh diisi dengan matrik polimer untuk membentuk pengikatan antara partikel epoksi dan polimer. Pengikatan ini menjamin interaksi yang lebih baik dan pengigi ini berpontensi untuk digunakan sebagai pengisi penguat. Mekanisma pengikatan ini adalah suatu konsep yang baru dan “novel”.