Corporate Social Responsibility For Improving Human Settlements Through Voluntary And Private Sector Partnerships In Selected Southeast Asian Developing Countries - Kin-Keung , (Dennis), Cheung (2009)
Kebanyakan negara di Asia Tenggara adalah negara sedang membangun yang mengalami masalah petempatan. Walaupun kerajaan negara tersebut telah berusaha untuk menyelesaikan masalah petempatan, namun masalah perumahan, perkhidmatan bandar dan infrastruktur masih menjadi masalah besar dan memerlukan tindakan dan penyelesaian yang baik. Pendekatan pembangunan baru menggunakan kerjasama daripada pelbagai pihak ke arah mencapai petempatan mapan, yang melibatkan baik pulih fizikal dan pembangunan kapasiti komuniti. Dalam usaha ini, pendekatan sektor swasta menggunakan saluran tanggungjawab korporat sosial (CSR) melalui kerjasama dengan sektor kesukarelawan sebagai kaedah untuk menyampai, mempermudah dan menambah baik pembangunan petempatan. Pendekatan ini memberi ruang kepada penggunaan sumber yang pelbagai dan saling menyokong dalam pembangunan petempatan. Kerjasama melalui CSR boleh memberi manfaat kepada pelbagai pihak, termasuk masyarakat tempatan, syarikat dan organisasi kesukarelawan. Walaupun kerjasama antara sektor swasta dan kesukarelawan adalah penting, namun data sekunder menunjukkan bahawa kerjasama ini masih tidak popular di wilayah Asia Tenggara dan kajian lepas tentang topik ini juga kurang.