Discovering Genomic Patterns Using Fuzzy Self Organizing Map - Chu , Ho Yi (2009)
Teknologi barisan-mikro telah membolehkan pengumpulan beribu-ribu data genetik pada masa yang sama. Masalah yang dihadapi oleh data barisan-mikro adalah bilangan ciri yang banyak tetapi bilangan sampel yang sedikit. Pengerumunan menjadi pilihan yang praktikal dalam menganalisa data begini kerana untuk mengkaji setiap satu data adalah tak praktis. Walapun terdapat berbilang jenis kaedah pengerumunan seperti “k-means” dan pengerumunan berpangkat, namun ini tidak mencukupi apabila menglibatkan set data yang sangat besar. Peta menyusun sendiri (SOM) adalah satu konsep yang diperkenalkan oleh Teuvo Kohonen yang membolehkan pengerumunan yang tidak diawasi dan penggambaran data. Penggambaran ini dilakukan dengan pemancaran data tersebut ke atas satu jaringan peta 2-dimensi sambil mengekalkan hubungan antara unit peta yang mewakili data tersebut. Lagipun, penggunaan satah komponen dalam SOM membolehkan analisis setiap ciri dan perhubungan antara ciri. Secara keseluruhan, pengerumunan dan penggambaran ini membolehkan analisis set data secara keseluruhan.