Hubungan Kehadiran Transaksi Dengan Pembelajaran Pelajar Dalam Sistem Pjj - Cheow, Jack Shiung @ Tony (2009)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara Kehadiran Transaksi (KT) dengan pembelajaran pelajar. KT merujuk kepada darjah di mana seseorang pelajar jarak jauh merasa ketersediaan dan kewujudan hubungan dengan orang yang berada dalam persekitaran pembelajaran (Shin, 2003). Tiga dimensi KT dalam kajian ini ialah KT pensyarah, KT rakan sekursus dan KT institusi manakala tiga dimensi pembelajaran pelajar ialah kepuasan pembelajaran, pencapaian pembelajaran dan pengekalan pembelajaran. Hubungan ini dijalankan dengan merujuk kepada faktor-faktor demografi pusat wilayah, jantina, rancangan pengajian dan kaum. Kerangka kajian yang dibentuk dan digunakan adalah berdasarkan kepada konsep KT Shin (2002a) dan model pembelajaran pelajar Gibson (1991). Penyelidikan ini berbentuk kuantitatif dan dijalankan terhadap 615 orang pelajar tahun dua di Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh (PPPJJ), USM yang berdaftar pada Sidang Akademik 2006/2007.