A Class Of Measurable Dynamical Systems For Chaotic Cryptography - Akhshani, Afshin (2008)
Teori kaos merupakan teori yang merangkumi semua aspek sains. Kini, dalam dunia hari ini, ia turut merangkumi semua aspek matematik, fizik, biologi, kewangan, komputer dan juga muzik. Sebagai suatu daripada aplikasi teori ini, keselamatan komunikasi mula dikaji seawal 1990-an. Daya tarikan utama teori ini digunakan sebagai asas untuk membangunkan kriptosistem adalah disebabkan sifat intrinsiknya, antaranya: kepekaannya terhadap keadaan awal dan parameter kawalan, perlakuan seakan-akan rawak, ergodisiti dan sifat campurannya, yang mempunyai hubungan erat dengan keperluan kriptografi. Sifat teori ini yang paling penting adalah ergodisiti dan campuran, yang boleh dihubungkan dengan dua sifat kriptografi asas, iaitu kekeliruan (“confusion”) dan pembauran (“diffusion”). Bagi membuktikan ergodisiti dan kekuatan campuran, cukup dengan hanya menunjukkan bahawa sistem memperoleh ukuran takvarian dan entropi Kolmogorov-Sinai (K-S) daripada sudut pandangan sistem dinamik.