Pendekatan Inkuiri Penemuan dan Penerokaan Terbuka : Penerapan Pembelajaran Matematik Berasaskan Stem di Peringkat Sekolah Rendah - Mahamood, Siti Mariam; Rosli, Roslinda (School of Social Sciences, USM, 2017)
Perubahan sistem pendidikan negara melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia telah memutuskan beberapa pendekatan baharu dan terkini seiring dengan perkembangan dunia masa kini untuk diserapkan dalam bidang pendidikan. Berdasarkan Panduan Pelaksanaan STEM dalam Pembelajaran dan Pemudahcaraan (2016) keluaran Kementerian Pelajaran Malaysia, terdapat beberapa ciri pembelajaran dan pemudahcaraan (pdpc) STEM yang boleh dijadikan panduan kepada guru dalam membantu melaksanakan proses pdpc STEM di dalam bilik darjah Matematik. Pendekatan inkuiri penemuan dan penerokaan terbuka merupakan pembelajaran berpusatkan murid yang berkonsepkan murid menjalani sendiri aktiviti pembelajaran di bawah pantauan dan pengawasan guru. Kertas konsep ini dirangka untuk menghuraikan konsep dan kurikulum Matematik berasaskan STEM dan menerangkan kaedah inkuiri penemuan dan penerokaan terbuka yang merupakan antara ciri pembelajaran matematik berasaskan STEM di peringkat sekolah rendah.