Pandangan Cendekiawan Zakat di Malaysia terhadap Pembiayaan Mikro Kredit daripada Dana Zakat - Ibrahim, Muhammad Anas (School of Social Sciences, USM, 2017)
Kertas kerja ini bertujuan mengenal pasti dan menganalisis pandangan cendekiawan zakat di Malaysia terhadap pembiayaan mikro kredit daripada dana zakat. Persoalannya, apakah akan dibenarkan penggunaan dana zakat untuk pembiayaan mikro kepada golongan usahawan asnaf kerana zakat adalah pindah milik dana zakat kepada asnaf? Apatah lagi ia dilakukan dalam bentuk qardul hasan dan mudarabah. Dapatan menggunakan kaedah temu mendalam dan analisis kandungan yang merangkumi latar belakang responden dan pandangan serta alasan. Dapatan analisis juga mempamerkan responden menerima kaedah agihan dana zakat dengan cara pembiayaan mikro kepada usahawan asnaf. Ini bagi memastikan perniagaan usahawan asnaf tidak terhenti setakat itu sahaja, bahkan boleh berkembang sehingga mampu mereka mengeluarkan diri daripada asnaf dan menjadi pengeluar zakat.