In silico study of pathogenicity islands Of Salmonella enterica serovar typhi. - Ong, Su Yean (2011)
Salmonella enterica serovar Typhi adalah patogen yang spesifik kepada manusia yang menyebabkan Demam Kepialu. Adalah dilaporkan bahawa 3-5% pesakit yang dijangkiti Demam Kepialu akan menjadi pembawa.