Penghasilan selulosa fosfat daripada tandan buah kelapa sawit kosong (OPEFB) dan pengoptimuman proses dengan menggunakan Kaedah sambutan permukaan (RSM). - Roslan, Rohaizu (2011)
Selulosa fosfat adalah salah satu biopolimer baru yang mempunyai potensi yang sangat besar sebagai biobahan. Secara kebiasaannya kayu digunakan sebagai bahan mentah selulosa, walau bagaimanapun selulosa juga boleh didapati dalam kuantiti yang besar daripada tumbuhan bukan kayu.